Nawoord – DPA Talk: Trends 2019

Donderdag 7 februari vond de eerste Talk van dit jaar plaats. De 19de Talk van Design Post Amsterdam had als thema ‘Trends 2019’. Een onderwerp dat, gezien de grote opkomst, een snaar raakt bij interieurprofessionals. Welke richting gaan we op in de interieur en designbranche en wat zijn trends in de samenleving? Gaby Van Gestel, trendwatcher en bekend van ontwerpstudio HEMELSby presenteerde thema’s als: leven in het nu i.pv. in de toekomst, internetverslaving, duurzaamheid, afvaloplossingen, het opzoeken van de natuur, natuurlijke kalmte in onszelf en spelen. Marie-Gon Vos zoomde in op vormen, stijlen, materiaal- en kleurgebruik in interieur.

Hoe zag 2018 eruit?

2018 was het jaar van de oorlog. Er brak een handelsoorlog uit en we bleken al jaren in een cyberoorlog met Rusland en China te zijn verwikkeld. Er moet een herdefinitie komen van de term ‘OORLOG’.

Op politiek vlak hebben we te maken met autoritaire leiders. Kenmerken van deze leiders zijn: ze verspreiden nep-nieuws, zijn enthousiast over wapenbezit, snoeien in regels en wetten die het milieu beschermen. Het lijkt een langdurige neerwaartse recessie te worden door de democratische neergang.

Artificial Intelligence is het GROTE idee en 2018 was het jaar van de AI hype. In 2019 wordt het toegepast bij dagelijks gebruik.

De wereld vandaag

Terug naar onze wortels…

Wat onderscheid ons van robots en Artificial Intelligence? Vakmanschap en creativiteit, evenals imperfectie die we daarom omhelzen en vieren.

Dit zien we terug in knopen o.a. te zien in ontwerpen van ATELIER CHAOS en MRS NOVO. Tapijten van CC-TAPIS, die afkomstig lijken te zijn van Indianenstammen en totem-achtige glazen lampen van REM atelier – Melon Totems lijken terug te grijpen naar ons tribale bestaan.

HolyWaste

HolyWaste gaat over de duurzaamheid en afvaloplossingen. Aan de ene kant moeten we oplossingen bedenken om de afvalproductie te verminderen en aan de andere kant moeten we het afval accepteren. In plaats van het alleen als een probleem te beschouwen, kunnen we het op een hoger niveau brengen door het te zien als Raw Material. Een bron van nieuwe materialen, van waaruit nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Voorbeelden zijn:

WASTE NO MORE | Eileen Fisher & Li Edelkoort

PAPER by STUDIO PAO|recycled aesthetic & functional

PAPER TILES by ALICE GUIDI|up-cycling paper

RECYCLED PLASTIC by HIROYUKI IKEUCHI  |aesthetic 

 

Sustainable Tech

Een duurzame toekomst ligt in technologische ontwikkelingen, die ons vaak geweldige oplossingen bieden en voorheen niet mogelijk waren (of nodig waren). Waar het vorige hoofdstuk ons ​​leerde om positief over afval te denken en het als een bron van Raw Material te zien, graven we nu dieper in productontwikkeling met belangrijke aspecten als technologie en circulariteit of ten minste duurzaamheid: we noemen dit SUSTANAIBLE TECH.

Dit is goed te zien in RECYCLED PLASTIC by DIRK van der KOOIJ, de bekende SMOGFREE TOWER by STUDIO ROOSENGAARDE en ECO CAPSULES.

 

Natural Calm

Als een resultaat van constante externe prikkels, worden we ons meer bewust van onze behoefte om ons los te maken van sociale media en om opnieuw contact te maken met de natuur. We hebben tijd nodig om te ontspannen, tijd om ons zelfs te vervelen en tijd om gewoon te ademen. We bezoeken de natuur als een vorm om mindfull, lange wandelingen maken we als een vorm van meditatie. Na jaren in een consumptiemaatschappij te hebben geleefd: waar iedereen hoger mikte, meer geld nodig had, meer dingen om te kopen en te hebben, een tijd van FOMO, is het nu tijd om een ​​stap terug te doen en je voet van het gaspedaal te halen. #SLOWBALISATION

Dit is goed terug te zien in ontwerpen als:

HIDDEN SENSES by SONY

AIRPLANE MODE for WALLPAPER by BRANCH

CONCRETE by RENATE VOS in cooperation with SERAX BELGIUM

GOOGLE SOFTWEAR by LI EDELKOORT

HALYARD CHAIR by WEGNER FLAG

HOMEWARE by PENNY WEBB

 

Playfull Innocence

Vanwege het dagelijkse leven en alle verplichtingen waarmee we onszelf lijken op te houden, zijn we geneigd onze creativiteit en vreugde in het spelen te vergeten. Spelen wint steeds meer aan populariteit. En niet alleen in de technologische gaming-scene als gevolg van AR (argument reality). Lego ontwikkeld speelgoed voor volwassenen, in de architectuur zie je dat de openbare ruimte wordt gevuld om mensen uit te nodigen te spelen en games als ’30 secondes’ krijgen overal enorme populariteit. Hoe dit in design tot uiting komt is o.a. te zien in ontwerpen van MAARTEN BAAS |< slide & seesaw en HARU | WASHI TAPE.

Vormen, stijlen, materiaalgebruik en kleurpaletten

Niet alleen thema’s in het algemeen kwamen aan bod. Ook werd er flink ingezoomd op vormen, stijlen, materiaalgebruik waar je haast niet omheen kan en nieuwe kleurpaletten in interieurdesign.

Zo keert de klassieke stijl terug (in een nieuw jasje), zie je nog een touch of folkore en zie je in interieur meer Fun & Humour. Er wordt gespeeld met gebogen hout in stoelen, tafels, lampenkappen, maar ook in kapstokken en eigenlijk alles wat je als meubel en accessoires kan bedenken. Gekleurd glas is er al een tijdje, maar blijven we in 2019 volop zien. Kleden en karpetten worden steeds kleurrijker en steeds meer uitgesproken. Deze zijn te zien in allerlei verschillende vormen en worden steeds vaker toegepast op de wand als kunstobject, voor de akoestiek of allebei. We zien weer nieuwe kleurpaletten met veel aardse en warme tinten en het is al eens gezegd, maar het is tevens een goede round-up van deze geslaagde Talk: een Human Touch maakt je interieur echt af (en hiermee help je ook je medemens).

© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld
site by de heren van