Interview Marjan van Aubel

In de aanloop naar Talk #16 ‘Bright lights, bright minds’ op 11 januari introduceren we een korte interviewreeks met de sprekers van deze avond. Marjan van Aubel zal het tijdens haar Talk onder meer gaan hebben over haar ‘Current Collection’, objecten die werken op zonne-energie. Maar waar komt die fascinatie vandaan? En wat inspireert haar als ontwerpster? Hieronder leest u er meer over.

Nadat Marjan afstudeerde aan de Rietveld Academy DesignLAB verhuisde ze naar Londen om door te studeren aan de Royal College of Art, richting Design Products. Na zeven jaar gewerkt en gewoond te hebben in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is ze sinds een paar maanden weer terug op Amsterdamse grond. Marjan haar werk richt zich op duurzaamheid, design en technologie. “Ik zoek in mijn werk een extreme efficiëntie waarbij materialiteit een belangrijke rol speelt. Zo heb ik eerder gewerkt met materialen die opschuimen, maar gebruik ik ook zonnecellen die door middel van kleur zonlicht omzetten in elektriciteit. Met design wil ik iets over duurzaamheid zeggen en daarin nieuwe technieken verwerken”.

Duurzaamheid draait volgens Marjan vooral om nadenken en verandering teweeg durven brengen. Nadenken over welke middelen er beschikbaar zijn en hoe je deze kan gebruiken. Door goed te kijken naar materialen, het gebruik ervan en wat er daarna mee gebeurt. Maar denk ook aan verandering in materialiteit of het veranderen van mensen hun denkbeeld. “Ik kan daarbij helpen omdat ik zelf veel met de toekomst bezig ben. Hoe gaan we dan met onze energie om? En hoe ziet het leven er überhaupt in de toekomst uit”. Maar Marjan is ook bezig met de toekomst van objecten. Kan een bepaald meubel, zoals een tafel, veranderen en een nieuwe functie krijgen? “Een tafel is natuurlijk al heel lang een object geweest waar je aan kan zitten, maar het is op heel veel andere manieren te gebruiken.”

Dit bewijst haar ‘Current Table’ wat niet alleen een tafel is, maar ook een natuurlijke energiebron. Het glazen blad is gemaakt van zonnecellen die diverse apparaten kunnen opladen. Het ontwerp laat ook haar diepgaande fascinatie voor licht zien; het blad is namelijk ontwikkeld op basis van geïntegreerde kleurstof-gevoelige zonnecellen die de eigenschap van kleur gebruiken om elektrische stromen te creëren – het nabootsen van het proces van fotosynthese in planten. “Licht is eigenlijk het voornaamste medium waar ik mee werk. Maar ook hoe licht reageert op kleur en andersom. Zo is de kleur oranje stabiel en rood efficiënter dan bijvoorbeeld geel. De zonnecellen met bepaalde kleuren in de ‘Current Table’ zijn enerzijds een technische benadering van het kleurenspectrum maar ook heel functioneel – ik zet deze eigenschappen om in gebruik”.

Door een hoge technische graad in haar werk is de verhouding van maker en ontwerper ook veranderd. “Eerst maakte ik zelf of samen met anderen objecten, zoals de ‘Moonlight’ van schuimporselein of de ‘Well Proven Chair’ van hout en schuim. Maar mijn praktijk is steeds meer veranderd en ik ben meer op zoek gegaan naar samenwerkingen om bepaalde objecten te realiseren. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant is het ook beter want hierdoor komen kansen als Caventou om de hoek kijken”. Zo ontdekte Marjan dat het als ontwerpster soms lastig is om samenwerkingen te hebben en aan te gaan, daarom heeft ze het omgedraaid en is ze zelf een bedrijf gestart waarin expertise kan groeien. Caventou, vernoemd naar de Franse wetenschapper, heeft een duidelijke rolverdeling met technisch personen, creatieve mensen en een business kant. Het is een overkoepelende organisatie zonder dat de ontwerpster hier heel duidelijk naar voren komt.

Daarnaast is het starten van dit bedrijf ook een stap dichterbij het maken van een grote impact. Alleen kan je onmogelijk grote projecten doen, maar met een team kan je dingen op grotere schaal aanpakken. Zo is afgelopen jaar gewerkt aan het uitwerken van ‘Current Table’ tot een verkoopbaar product. “Van prototype naar op grote schaal iets laten produceren is een heel ander verhaal”. Wat betreft schaal is haar laatste wapenfeit iets wat nog veel verder gaat in schaalgrootte. “Ik ben begonnen met een zonnecel glas, daarna heb ik een tafel ontworpen en hierop volgde een raam met zonnecellen – een logische vervolgstap is architectuur”. Daarom is ze nu bezig met een onderzoek genaamd ‘Power Plant’ waarbij ze probeert om zonnecellen in de tuinbouw toe te passen en zo de eerste zelfvoorzienende kas te ontwerpen.

En dat gaat verder dan alleen het glas vervangen door zonnecellen: “Hoe zorg je er voor dat de kas zoveel mogelijk licht krijgt en is het dan beter om te werken met Vertical Farming? En wat gebeurt er met de restenergie? Met de uitkomsten van dit soort ideeën geven we een nieuw soort kas vorm. En mocht dit plan realiteit worden dan heeft dit een enorme impact op natuur, klimaat en voedselvoorziening”.

Uiteraard zal Marjan van Aubel veel meer gaan uitleggen over haar Current Collection, de technische achtergrond hiervan en haar fascinatie voor licht. Naast Marjan zullen ook Jarrik Ouburg van HOH Architecten en Sabine Marcelis komen spreken. Daarom nodigen we u van harte uit om onze Talk bij te wonen op donderdag 11 januari, toegang is gratis.

Meer informatie:

DPA Talk#16; Bright minds, bright lights
Datum: 11 januari
Tijd: 17:30 – 19:00
Plek: Design Post Amsterdam

Website: Marjan van Aubel
Tickets: DPA Talk#16; Bright minds, bright lights

site by de heren van