GRAND OPENING &
DPA TALK #31
Een dj met live-saxofonist, Italiaanse pasta en Franse wijn en een talk over ambacht en kunstmatige intelligentie. Dat waren de ingrediënten voor een feestelijke en inspirerende lancering van de nieuwe inrichting en set up van Design Post Amsterdam. Met de ruim opgezette showroom waar het daglicht overvloedig invalt is Design Post Amsterdam klaar voor een zonnige toekomst.
Lees het verslag van de avond verder, onderaan deze pagina.
21.11.24
De DPA Talk, met de vaste moderator designjournalist Jeroen Junte van DesignDigger is onveranderd. De aftrap van deze 31ste editie gaf architect Stefan Prins, partner bij Powerhouse Company. Dit Rotterdamse architectenbureau heeft ook een eigen ontwikkelbedrijf Red Company en een bouwtak Build Company. In deze innovatieve design-build -develop-portefeuille zet dit Powerhouse vol in op de toepassing van kunstmatige intelligentie.
Aan de hand van diverse praktijk voorbeelden liet Stefan zien hoe het vak van architect wordt beïnvloedt door deze snel oprukkende technologie. Zo gebruikt hij ChatGPT voor het snel en inzichtelijk maken van tenders en pitches. Daarnaast worden beeldgeneratoren als Midjourney gebruikt als sparring partner in het ontwerpproces. Maar, zo houdt Stefan het aandachtig luisterende publiek voor, zorg dat je als gebruiker van kunstmatige intelligentie altijd de eindregie houdt. Menselijke creativiteit en vakmanschap laat zich immers niet vervangen door technologie.
Dat nieuwe technologie en ambachtelijk vakmanschap elkaar kunnen versterken, bleek uit de presentatie van Jorre van Ast, directeur van het 120 jaar oude familiebedrijf Arco. In het maakproces van de houten tafels en stoelen in de Achterhoekse fabriek speelt het vakmanschap van de medewerkers een even grote rol als in innovatieve technologie als computergestuurde frees- en zaagmachines. Vanwege het hoge vakmanschap en de flexibiliteit in het productieproces kreeg Arco vijf jaar geleden een mailtje uit Silicon Valley. “ Of Arco houten tafels kon leveren voor het nieuwe hoofdkantoor van Apple” een ringvormig gebouw ontworpen door Fosters + Partners, een van de grootste architectenbureaus ter wereld.
Inmiddels werkt Arco op structurele basis voor Apple, waarbij de meubelfabrikant voortdurend wordt uitgedaagd. Met als hoogtepunt de vraag voor een 10 meter lange bestuurstafel, misschien wel het langste houten tafelblad ter wereld. Voor het tafelblad uit één stuk moet Arco een compleet nieuw productiesysteem ontwikkelen. Het hout komt van een eikenboom die Arco hoogstpersoonlijk selecteerde in het Duitse Spessart. Een boom die er al stond voordat Arco bestond, laat staan Apple. Oftewel: Deze Talk van Jorre van Ast markeert tevens Arco’s afscheid van Design Post Amsterdam. Het meubelmerk stond meer dan tien jaar geleden aan basis van deze bedrijfshub. Waarmee de opening van de nieuwe inrichting en de inhoudelijke Talk zowel een blik vooruit als achteruit is.
Met dank aan Jeroen Junte, Design Digger & Moderator.