Els Zijlstra – DPA Talk #18: Innovatieve Materialen

Op 22 november staat Talk #18: Innovatieve Materialen gepland. In de aanloop hiernaartoe introduceren we de sprekers van deze avond. Over onze tweede gastspreker lees je meer:

ELS ZIJLSTRA
Creative director van MaterialDistrict (voorheen Materia) – ’s werelds toonaangevende platform op het gebied van innovatieve materialen.

Gastspreker Els Zijlstra DPA Talk #18: Innovatieve Materialen

Els Zijlstra studeerde af aan de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en richtte in 1998 Materia op. Dit is inmiddels uitgegroeid tot het internationale platform MaterialDistrict, met Jeroen van Oostveen aan het hoofd. De kennis van Els over materialen, haar creativiteit en haar netwerk zet ze nu in voor: tentoonstellingen, seminars, artikelen, consultancy en lezingen over de hele wereld. Of het nu gaat over architectuur, interieur, textiel, producten, verpakkingen, mode, sport, automotive of de stedelijke omgeving, overal  zijn de materiaalinnovaties  in opmars.

“Textiel van algen, leer van “kweekhuid”, een keuken van koffiedrab, de communicerende Google jas, schoenen die je smartphone opladen, zwetende dus koelende daken en bakstenen gemaakt van menselijke urine. Innovatie is evolutie: oplossingen vinden voor de technische, sociale, economische en duurzame uitdagingen van vandaag. 70% van alle innovaties is materiaal gerelateerd, en voor alles wat door de mens wordt bedacht en gemaakt is er een moment waarop de materialisatie wordt gekozen, dus onze invloed is enorm. Huidige thema’s zijn circulariteit waar onverwachte nieuwe grondstoffen uit voortkomen, smart en interactieve materialen, biodesign, lichtgewichte sterke materialen en techno transfer. Naast deze pragmatische benadering hebben we bovendien altijd een persoonlijke relatie met materialen, alsof het een eigen identiteit heeft. Historisch, cultureel, biologisch, psychologisch en associatief, en vaak ervaren we die betekenis onbewust. Van hightech prestaties tot poëtische sfeerbeleving, van veilige vertrouwdheid tot opwindende innovatie, van kitscherige nep tot creatieve fusion. Ik vind het geweldig boeiend om al deze facetten te onderzoeken en anderen met deze inzichten weer te inspireren, en oplossingen te bieden voor de beste ontwerpen“.

Meer informatie:

DPA Talk#18: Innovatieve Materialen
Datum: 22 november
Tijd: 17:30 – 19:00
Plek: Design Post Amsterdam

Alleen toegang met bewijs, meld je aan via de ticketlink.

Ticketlink Eventbrite.

 

site by de heren van